احساس ضعف، سردرد، تنگی نفس یا رنگپریدگی دارید؟ ممکن است پای کمخونی در میان باشد! کمخونی مشکلی رایج است که بیشتر از آنچه فکرش را بکنید، با تغذیه مناسب قابل کنترل و حتی درمان است. اما سؤال اصلی اینجاست: برای کمخونی چی بخوریم؟ در این مقاله از دکتر درد، خوراکیهایی را معرفی میکنیم که مثل دارو، اما طبیعی و خوشمزه، به کمک بدن شما میآیند تا سطح آهن و انرژیتان را بالا ببرند.
کم خونی چیست و چه علائمی دارد؟
کمخونی یا آنمی زمانی اتفاق میافتد که تعداد گلبولهای قرمز یا سطح هموگلوبین خون پایینتر از حد نرمال باشد. شایعترین نوع کمخونی، کمخونی ناشی از فقر آهن است.
علائم شایع کمخونی
- احساس خستگی مزمن
- سردرد یا سرگیجه
- رنگ پریدگی پوست
- تپش قلب
- ناخن های شکننده
برای کم خونی چی بخوریم؟
خوراکی های مفید برای کم خونی عبارتند از:
گوشت قرمز
گوشت گوساله، گوسفند و جگر سرشار از آهن «هم» هستند که جذب آنها برای بدن بسیار راحتتر از منابع گیاهی است.
حبوبات
عدس، لوبیا، نخود و سویا منابع خوب آهن «غیرهم» هستند. بهتر است همراه با منابع ویتامین C مصرف شوند تا جذب آهنشان افزایش یابد.
سبزیجات برگسبز تیره
اسفناج، کلم بروکلی، برگ چغندر و جعفری، منبعی گیاهی برای تأمین آهن هستند.
مغزها و دانه ها
بادام، تخمه آفتابگردان، کنجد و تخمه کدو از منابع عالی آهن و مواد معدنی هستند که به بهبود کمخونی کمک میکنند.
میوههای خشک
کشمش، زردآلو خشک، آلو خشک و خرما گزینههای خوشمزهای هستند که آهن و فیبر زیادی دارند.
تقویت جذب آهن با ویتامین C
ویتامین C نقش بسیار مؤثری در جذب آهن دارد. مصرف منابعی مثل آب پرتقال، کیوی، فلفل دلمهای یا گوجهفرنگی همراه با غذاهای آهندار، جذب آهن را چند برابر میکند.
خوراکی های مضر برای کم خونی
برخی خوراکیها جذب آهن را کاهش میدهند و بهتر است در زمان مصرف آهن محدود شوند:
- چای و قهوه (بهویژه بلافاصله بعد از غذا)
- لبنیات زیاد
- مواد غذایی حاوی فیتات مانند غلات سبوسدار فرآورینشده (مگر خیسانده یا جوانهزده شده)
کلام آخر
برای مبارزه با کمخونی، کافی است با هوشمندی خوراکیهایی انتخاب کنید که سرشار از آهن و ویتامینهای تقویتکننده خون هستند. با اضافه کردن گوشت قرمز، حبوبات، سبزیجات برگسبز، مغزها و میوههای خشک به رژیم غذاییتان و حذف یا کاهش مصرف چای بلافاصله بعد از غذا، قدم بزرگی در مسیر سلامتی خواهید برداشت. کمخونی را با تغذیه درست شکست دهید!